måndag 24 november 2008

Frukt är godis - dadlar

Dadlar kommer från dadelpalmer som främst växer i norra Afrika och sydvästra delen av Asien (alltså Mellanöstern). De är dock tåliga och kan odlas i kallt klimat då de överlever mer än 10 minusgrader. Dadelpalmer har odlats i minst 6000 (ja, tusen) år, kanske så länge som 8000 år. Dadlar mognar i fyra stadier: först är de kimri (omogna), sedan khalal (fullstora, krispiga), så rutab (mogna, mjuka) och slutligen tamr (mogna, soltorkade). Dadlar med yoghurt eller mjölk är en vanlig rätt att bryta Ramadan med i muslimska familjer.


Färska dadlar innehåller stora mängder vitamin C, men det mesta försvinner när de torkar (det är nästan uteslutande torkade dadlar som säljs i vår del av världen). Precis som många andra torkade frukter innehåller dadlar höga mängder socker, i dadeln fall handlar det om ca 63%. Förutom vitamin C innehåller de också en hel del mangan.

Inga kommentarer: