
Vindruvor odlas på alla kontinenter, och den största produktionen sker i Medelhavsområdet, U.S.A, Australien och Argentina; största delen av de odlade druvorna går till vinproduktion. Vindruvor finns i otaliga varianter, och kan ha rosa, svart, blått, rött, grönt eller gult skal, även om rött, blått och grönt är vanligast bland dem vi äter färska.
Skalet på druvor innehåller antioxidanten polyfenol som stärker blodkärlen, minskar uppkomsten av ett hormon som ökar blodtrycket samt ökar produktionen av kväveoxid, vilket egentligen är ett giftig ämne men som får kroppen att slappna av. Polyfenol är en av de största anledningarna till att rödvin är bra för hjärtat.
Druvor innehåller även ämnen som har visat sig motverka cancer, Alzheimers, virusinfektioner, hjärtsjukdomar och vissa nervsjukdomar.
Druvkärnolja har också positiva hälsoaspekter, tester pekar mot att det kan motverka cancer och hjärtsjukdomar. Oljan används ofta inom skönhetsindustrin, både i kosmetika och hudvårdprodukter. Det innehåller höga mängder vitamin E och flera sorters fleromättade fettsyror, inklusive alfa-linolensyra.

Russin är torkade vindruvor och innehåller hela 60% socker, mestadels fruktos. Dessutom innehåller dem höga koncentrationer antioxidanter, men förhållandevis lite vitamin C.
De flesta russin som säljs i handeln kommer från Medelhavsområdet, i synnerhet Turkiet, sam Californien. Korinter är russin från en specifik vindruvesort, och de har inga kärnor. Sultanrussin är gula och mindre än vanliga, samt även dem kärnfria. Vanliga russin har kvar sina kärnor, även om de är nästan omärkliga i storlek.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar