tisdag 11 november 2008

Gravad lax - Grundrecept

Både fet och mager fisk kan gravas, t.ex. makrill, torsk, spätta, röding eller laxöring. Vanligast är dock att grava lax.

Ingredienser:
1 kg färsk laxfilé
2 msk strösocker
0,5 dl salt
2 knippen dill
vitpeppar

Gör såhär:
  1. Filéa fisken, bena ur. Låt skinnet vara kvar.
    Välj helst ut två mittbitar. Torka laxen ren, men skölj inte. Fukta sidan med lite olja.

  2. Blanda socker med salt och grovmald vitpeppar. Lägg på ett rikligt lager på fisksidorna. Täck med dill.

  3. Lägg ihop laxsidorna mot varandra, med skinnet utåt. Stoppa i plastpåse och lägg i kylskåp i 1-2 dygn. Lägg något tungt på laxen. Vänd den några gånger i kylskåpet.

Receptet hittade jag här.

Inga kommentarer: