
100 g smör
50 cl porter
33 cl julmust
50 g jäst (färsk)
2 tsk salt
1 tsk soja
1 dl mörk sirap
1 tsk kryddnejlika
1 tsk pomeransskal
2 tsk ingefära
2 tsk anis, fänkål eller kummin
2,7 liter rågsikt
Gör såhär:
- Smält matfettet och tillsätt porteröl och julmust. Värm spadet till fingervarmt
(37 grader). - Smula jästen i en degbunke och tillsätt lite av spadet och rör om tills jästen har löst sig. Häll i resten av spadet, salt, sirap, soja, kryddor och nästan allt mjöl.
- Arbeta degen smidig tills den släpper degbunkens kanter. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timme.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda i resten av mjölet. Forma till 4 släta limpor och lägg dem på bakplåtsklädda plåtar. Nagga limporna med en gaffel och låt dem jäsa övertäckta i ca 30 min.
- Grädda limporna i nedre delen av ugnen på 200 grader i ca 40 min. Låt dem kallna under bakduk.
Receptet hittade jag här.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar