måndag 17 november 2008

Vörtbröd

Ingredienser:
100 g smör
50 cl porter
33 cl julmust
50 g jäst (färsk)
2 tsk salt
1 tsk soja
1 dl mörk sirap
1 tsk kryddnejlika
1 tsk pomeransskal
2 tsk ingefära
2 tsk anis, fänkål eller kummin
2,7 liter rågsikt

Gör såhär:
  1. Smält matfettet och tillsätt porteröl och julmust. Värm spadet till fingervarmt
    (37 grader).

  2. Smula jästen i en degbunke och tillsätt lite av spadet och rör om tills jästen har löst sig. Häll i resten av spadet, salt, sirap, soja, kryddor och nästan allt mjöl.

  3. Arbeta degen smidig tills den släpper degbunkens kanter. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timme.

  4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda i resten av mjölet. Forma till 4 släta limpor och lägg dem på bakplåtsklädda plåtar. Nagga limporna med en gaffel och låt dem jäsa övertäckta i ca 30 min.

  5. Grädda limporna i nedre delen av ugnen på 200 grader i ca 40 min. Låt dem kallna under bakduk.

Receptet hittade jag här.

Inga kommentarer: