torsdag 11 december 2008

Frukt är godis - apelsin

Apelsiner är citrusfrukter med antikt ursprung, de är hybrider (alltså finns endast odlade) - förmodligen en korsning mellan pomelo (även kallad pompelmus) och tangerin,men man vet inte säkert. Tekniskt sett är de inte egentliga frukter utan en sorts bär. Som de flesta andra citrusarter har apelsiner ofta kärnor, och de har ett ganska tjockt - och ibland väldigt svårforcerat - skal. Blodapelsiner är precis samma sak som vanliga apelsiner, skillnaden sitter i färgen. Apelsiner odlas i något varmare länder, de största exportländerna är Brasilien, U.S.A. och Mexico, men i Sverige finns även många från Spanien.


Apelsiner används nästan enbart till att ätas au naturel eller pressade i juice, men det görs även marmelad på dem, och te kan bryggas på nästan alla delar (blad, blommor och själva frukten). Dessutom fungerar apelsinskal för att förhindra snigelanfall i trädgården.
De innehåller, som alla citrusfrukter, höga halter vitamin C, men även en del pantonensyra (vitamin B5) och tiamin (vitamin B1). Trots att de generellt sett är ganska söta innehåller de mindre än 10% socker. Citrusfrukter i allmänhet är dessutom väldigt bra på att förhöja kroppens mottaglighet för järn (även om de själva inte innehåller mycket av det) - om än tillfälligt.

Inga kommentarer: