torsdag 4 december 2008

Frukt är godis - äpplen (vinteräpplen)

Äpplen - precis som närmaste släktingen päron - tillhör släktet rosväxter och väser över nästan hela världen. Kina är den överlägset största producenten; de står för nästan lika stor produktion som resten av världens länder tillsammans. Det finns över 7500 sorters äpplen, några av de mest kända är: Golden Delicious, Granny Smith, Ingrid Marie, Jona Gold, McIntosh och Cox Orange. Såkallade jul- eller vinteräpplen är senmognande äpplen som plockas och får eftermogna inomhus. De är ofta inte färdiga att ätas förrän sen höst/tidig vinter (dock sällan så sent som till jul). De brukar vara starkt rödfärgade i skalet och ha vitt fruktkött.


Äpplen används till en uppsjö produkter förutom att bara ätas rå. Nästan all saft som säljs i butiker (oavsett smak) består till största delen av äppelsaft. Det görs även äppeljuice, -cider (och äppelcidervinäger), -mos, applejack och Calvados av dem. Det görs pajer och kakor av dem, de karamelliseras (särskilt den här tiden på året) och de ugnsbakas.
Tester har visat att äpplen innehåller ämnen som skulle kunna motverka lung-, prostata- och tjocktarmcancer. Äpplen innehåller inte lika höga mängder av vitaminer och mineraler som annan frukt, och förvånande nog även mindre fibrer än många andra frukter och grönsaker. Trots detta tros äpplen -på grund av de fibrer de ändå innehåller, det låga kaloriinnehållet och det faktum att de inte innehåller något kolesterol - motverka dåligt kolesterol och hjärt- och kärlsjukdomar samt hjälpa viktminskning.

Inga kommentarer: