
Ingredienser:
50 g smör eller margarin
4 äggulor
4 msk florsocker
1 msk konjak
rivet skal av 1/2 citron
2 1/2 dl vetemjöl
Fritering:
kokosfett eller matolja
Gör så här:
- Smält matfettet till smeten och låt det svalna.
- Rör samman äggulor och socker. Tillsätt konjak, rivet citronskal, smält matfett och mjöl. Arbeta samman allt till en deg.
- Lägg degen i en plastpåse och låt den ligga kallt till nästa dag.
- Kavla ut degen till en ca 2-3 mm tunn rektangel. Sporra ut 2-3 cm breda remsor. Sporra remsorna på snedden till ca 10 cm långa bitar. Gör en skåra i mitten på varje bit. Trä den ena snibben genom skåran på varje klenät.
- Värm fettet till 180°. Lägg ner några klenäter åt gången och fritera dem gyllene ca 1 minut på varje sida. Ta upp klenäterna och låt dem rinna av på hushållspapper. Pudra över lite florsocker strax innan kakorna ska avnjutas. Förvara kakorna kallt.
Klenäter kan också vändas i strösocker eller en kombination av strösocker och kanel.
Receptet hittade jag här.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar