måndag 8 december 2008

Frukt är godis - kastanjer

Kastanjer är en nöt som växer på kastanjeträd, vilka är nära släkt med ek-, bok- och björkträd. Kastanjenötterna har väldigt karaktäristiska yttre skal med taggar och kan vara besvärliga att plocka (och öppna). Kastanjen liknar och är släkt med hästkastanjen, men denna innehåller ett ämne som är giftigt för människor; vanliga kastanjer är däremot helt giftfria.
Kastanjer växer vilt och odlat i alla tempererade områden på norra halvklotet och har använts av människan i flera tusen år.
Kastanjer tillagas innan de äts, det vanligaste sättet är genom rostning, men de kokas även ibland och de kan malas till kastanjemjöl för användning i bakverk och matlagning. I Storbritannien och den engelsktalande delen av Amerika äts de nästan uteslutande rostade, medan de i södra Europa ofta äts i konfektyr - i Frankrike är "marrons glacés" namnet på kanderade kastanjer. De används också ofta till kalkonfyllning i de länder där man äter kalkon på jul. Ska kastanjerna rostas måste man skära en skåra i det inre skalet, annars exploderar innanmätet (precis som bakade potatis - och popcorn!).


Kastanjer är väldigt nyttiga och rekomenderas ofta till människor som håller på att tillfriskna efter sjukdomar. De innehåller ämnen som är bra för musklerna, nervsystemet, mag-tarmfunktionen och är dessutom antiseptisk.
Det är inte bara nötterna själva som är bra för hälsan, både bark och blad används. Avkok på bladen hjälper mot halsont och för att mildra hostattacker; dessutom används de ibland för behandling av reumatism och muskel- och ledvärk. Tanniner i bark och blad har en bindande verkan och kan användas för att stoppa blodflöde.

Inga kommentarer: