Mandlar är frukten till mandelträdet, som växer vilt i Mellanöstern och odlas i de flesta länder kring Medelhavet. mandlar är inte, som många tror, en nöt utan en stenfrukt och är nära släkt med persikor, aprikoser, plommon och körsbär och på längre håll även med rosor. Vilda mandlar innehåller ämnen som är giftiga och har därför traditionellt sett alltid rostats (eftersom giftet försvinner då), men odlade mandlar är giftfria och kan därför ätas orostade. De mandlar vi äter är sötmandlar, det finns även bittermandel (vilket är en version av sötmandel) som förut användes mycket inom medicin men numera endast används i mycket små mängder inom matlagning och bakning. Den är starkt giftig (ämnet amygdalin utvecklas till cyanväte när nöten äts) och kan orsaka hjärtklappning, yrsel och påverkar till och med medvetandet och andningen.

Mandlar är väldigt nyttiga, de innehåller förvisso över 50% fett, men det är nästan enbart fler- och enkelomättat (d.v.s. nyttigt) fett; dessutom innehåller de höga halter kostfiber. Den höga halter nyttigt fett har visat sig kunna sänka halten dåligt kolesterol med nästan tio procent. De är väldigt proteinrika och innehåller höga halter av nästan alla vitaminer och mineraler: tiamin (vitamin B1), riboflavin (vitamin B2), niacin (vitamin B3), kalcium, järn, fosfor, kalium, zink och magnesium. Däremot innehåller de ingenting alls av vitamin C. Eftersom mandlar är glutenfria görs ofta mjöl till allergiker av mandlar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar